Zijn Bachbloesems medicijnen?

Nee, althans niet een medicijn zoals je dat bij de dokter voorgeschreven krijgt. Bachbloesems vallen in de categorie complementaire geneeskunde, dat wil zeggen als aanvulling op een reguliere behandelwijze en nooit belemmerend voor de reguliere behandeling.

Bij elke bloesem staat een korte beschrijving van de werking en eigenschappen. Daar staan geen klachten beschreven, zoals rugpijn of hoofdpijn. Dat komt omdat de visie van dr. Bach was: "Behandel de patiënt, niet de klacht." De oorsprong van fysieke klachten zal voor iedereen anders zijn en bachbloesems richten zich dan ook op het emotionele welzijn. Wanneer je in balans bent zal het lichaam veel beter in staat zijn tot genezing, je voelt je krachtiger en positiever om door te gaan. Dit betekent niet dat klachten altijd opgelost kunnen worden door het gebruik van bachbloesems, je brengt een persoon in balans. De bloesems genezen dus niet maar sterken de persoonlijkheid, verminderen disbalans zodat emotionele blokkades verdwijnen.

Ook zonder fysieke klachten zijn Bachbloesems een uitkomst, voorkomen is immers beter dan genezen. Wanneer een klacht ontstaat door stress is het beter de bron van stress weg te halen. Als dat niet mogelijk is dan is het aanpakken van de houding een oplossing, hoe kan stress voorkomen worden? De oplossing zal een combinatie van verschillende factoren zijn, meer ontspannen, voeding, hobbies, maar ook een bachbloesem zou een mooie aanvulling kunnen zijn.

Kan ik de remedies gebruiken tijdens zwangerschap?

De remedies bevatten alcohol voor de houdbaarheid. Vaak is het percentage alcohol zo laag ( enkele druppels op een glas water) dat dit geen kwaad kan, maar bij twijfel is het ook mogelijk de remedies uitwendig te gebruiken ( op de polsen aanbrengen direct uit het flesje) of mee te koken met theewater zodat de alcohol verdampt.

Hoe kies ik de juiste remedie?

Bij elke bloesemremedie staan korte beschrijvingen van de werking. Probeer niet vanuit een klacht te denken( bijv. ik heb hoofdpijn van het werk) maar vanuit jouw totale persoonlijkheid en huidige levensfase. Het kan lastig zijn voor jezelf de juiste bloesem te vinden, het is vaak makkelijker voor een ander wat uit te zoeken. Wanneer je bijvoorbeeld een persoon in jouw leven hebt die altijd wat terug wil voor zijn of haar liefde, een persoon die vaak zegt: Maar ik doe toch alles voor je? dan zal je snel Chicory koppelen aan die persoon, de remedie wanneer je eigenlijk iets terugverwacht voor jouw liefde, voorwaardelijk gegeven. Maar wanneer je zelf het gevoel hebt dat je veel voor anderen doet en dit maar niet teruggegeven wordt, zal je dan eerlijk naar dat gedeelte kijken? Of ervaar je het dan helemaal niet als voorwaardelijke liefde, maar meer als onrecht van de buitenwereld. Probeer zo eerlijk mogelijk naar jouw karakter en reacties te kijken, besef dat veel remedies helemaal geen puur negatieve kanten beschrijven, eerder eigenschappen die te sterk zijn waardoor disbalans ontstaat. Denk maar aan Vervain, voor over-enthousiame. Enthousiasme is prachtig, maar wanneer het doorslaat wordt het pas ongezond. Veroordeel jezelf( of een ander) niet bij het uitkiezen van de remedies. Zie het als eerlijke reflectie, juist om heel normale menselijke disbalans in evenwicht te brengen.

Kan ik niet alle remedies tegelijk gebruiken?

Dat zou makkelijk zijn! Maar helaas, deze vraag is ook aan dr. Bach gesteld en zijn antwoord was dat een teveel aan remedies de werking blokkeert, bepaalde remedies kunnen elkaar tegen werken. In de meeste gevallen zal je niet meer dan 6 of 7 remedies tegelijk gebruiken. In zijn eigen praktijk gebruikte hij bij hoge uitzondering een maximaal aantal van 9 remedies en dat was slechts 2 keer op duizenden behandelingen.

Hoe gebruik ik de gekozen remedies?

• Het gebruik van de remedies is zeer eenvoudig
Stap 1: Vul een klein glas met water
Stap 2: Voeg van de gekozen remedie(s) 2 druppels toe, dus 2 druppels van elke remedie
Stap 3: Neem kleine slokjes totdat het gevoel wat je behandeld weg is

•Bij langduriger gebruik maak je elke dag een nieuw glas en neem je 4 maal per dag een slokje.
•Bij acute situaties kan je de remedies onverdund direct uit het flesje innemen. Doe 2 druppels op de tong en herhaal als het nodig is.
• Je kan de remedies ook uitwendig gebruiken: een paar druppels op de lippen, op de slapen of op de polsen is effectief.
• Indien u Rescue gebruikt, neem dan het dubbele van wat wordt gebruikt bij de enkelvoudige remedies. Dus 4 druppels Rescue op de tong, in een glas water in plaats van 2.

Is er een opleiding nodig om met de bloesems te werken?

Het gebruik van de bachbloesems is zeer eenvoudig, wat volledig aansluit bij de visie van dr. Bach, hij zocht eenvoud in zijn behandelmethode en wilde dat deze voor iedereen toegankelijk zou zijn. Toch horen wij vaak dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en moeite hebben met het selecteren van de juiste remedie, omdat sommige remedies op het oog veel op elkaar lijken. De cursussen die wij geven vanuit(www.spirituele-cursussen-gelderland.nl) zijn gericht op praktijkgericht kennis maken met de remedies en het professioneel toepassen van de bloesems. Er zijn verschillende niveaus, afhankelijk van jouw doelstelling. Er is een basisworkshop om te leren hoe je de bloesems kan gebruiken in het leven van alle dag. Ook is er een therapeuten cursus. Meer informatie bovenaan onder het kopje: Bachbloesem Cursussen