Het verhaal achter onze producten

In 2012 ben ik verhuisd van de drukke randstad naar de schitterende Achterhoek. Wonen in de natuur bleek al snel verbinding leggen met de natuur te betekenen. Omringd door alle schoonheid van planten en dieren ontstond al snel de nieuwsgierigheid hoe het medicijnkastje van de aarde eigenlijk werkt. Na jaren met Bach gewerkt te hebben was het een logische stap om zelf Bachbloesems te vervaardigen, om de kracht van de bloesems te bottelen en in te kunnen zetten voor emotionele blokkades. Deze bloesems bleken in de cursussen die ik inmiddels gaf zo goed te voelen voor de cursisten dat de vraag kwam of ik niet een setje kon samenstellen die gekocht kon worden; en zo werd Hayleys geboren.

Maar de natuur bood méér! Ik leerde planten kennen en hun eigenschappen en maakte voor mijn gezin balsems op basis van kruiden en etherische oliën om te ondersteunen bij alle ongelukjes en kwalen die je nou eenmaal hebt in een gezin met jonge kinderen. Ik probeerde recepten voor zalven, lippenbalsems en ontwikkelde deze door. 

Toen ik de eerste keer een "Koude Proces" zeep maakte was het een hele onderneming en ik vroeg me af of het de middag in de keuken( + afwas.. Véél afwas!) waard zou zijn. Zeep is zeep toch?
Nou.. zeep bleek niet zomaar zeep te zijn! Wie nog nooit met een pure zeep gewassen heeft zal misschien denken dat het te vergelijken is met de normale zeep uit de winkel, maar dat is een totaal andere categorie! Mijn huid bleef ontzettend zacht en voelde schoon maar gehydrateerd aan. Ruwe plekjes verdwenen en mijn huid voelde veel aangenamer.

Tijdens het verzepen ontstaat er op natuurlijke wijze glycerine, wat vocht aantrekt voor de huid. Daarnaast wordt er altijd íets meer olie toegevoegd dan wat er verzeept kan worden zodat de huid niet gestript wordt van natuurlijke vetten.

Hierdoor krijg je een zeep die op milde wijze reinigt maar de huid niet uitdroogt. Het voelt voor mij alsof ik een body butter heb gebruikt of handcrème zonder het vettige gevoel.

En hoe het dan gaat met dingen waar je gelukkig van wordt.. je wilt het gaan delen! Recepten proberen en door ontwikkelen tot je de perfecte mix hebt voor heerlijk schuimende zeep!
Dat het dan ook nog eens plastic vrij is en duurzaam in gebruik is een super fijne plus in deze tijd. 

 

Zeep is Zeep?

Ambachtelijke kruidenzeep, met de hand gemaakt op de "koude proces" wijze, waardoor de verzorgende eigenschappen van de oliën en kruiden behouden blijven. Zorgvuldige selecties van oliën, vetten en boters worden verzeept en 6 weken gerijpt voor een optimaal resultaat. Heerlijke zepen die de huid zacht reinigen. Alle zepen zijn geschikt voor hand en lichaam en sommige zepen kunnen ook als haarzeep gebruikt worden.

De oliën om te verzepen worden verrijkt door deze voor gebruik te infuseren met bloesems of kruiden, om de specifieke eigenschappen van de plant door de olie op te laten nemen. Wij gebruiken een lage dosis etherische olie voor een subtiele geur en hebben ook verschillende parfum vrije zepen in het assortiment voor de extra gevoelige huid.

Geur

Om een product lekker te laten ruiken heb je de keuze tussen synthetische parfums of essentiële olie. De synthetische optie valt voor onze zepen als vanzelfsprekend af, waardoor natuurlijke geurstoffen overblijven. Natuurlijk wil niet altijd zeggen dat je het zomaar in het wilde weg kunt gebruiken, er zijn best wat mensen die overgevoelig reageren op hoge dosissen Etherische Oliën omdat hier krachtige werkzame stoffen in zitten. Daarom hebben enkele druppels in een voetenbad al een sterk therapeutische werking maar zijn er strenge richtlijnen voor het gebruik in cosmetica en huidproducten, om allergische reacties te voorkomen.

Tijdens het verzepen van de olie en het rijpingsproces vervliegt veel van de geur. Wil je een flink geurende zeep zal je een flinke dosis essentiële olie moeten toevoegen om in het eindresultaat een sterke geur te behouden. 

Etherische olie is een kostbaar product waarbij je veel planten nodig hebt voor slechts enkele druppels olie.  Wij maken heel bewust de keuze om voor hoge kwaliteit etherische olie te gaan maar de dosering minimaal te houden om niet onnodig deze grondstoffen te laten vervliegen. De zepen zullen droog niet sterk naar parfum ruiken en na het wassen een heerlijk subtiele geur achter laten.